Hoe voorkom je rugklachten op werk?

Tips hoe je rugklachten op je werk voorkomt

Er zijn verschillende redenen waardoor je op je werk rugklachten kunt krijgen. Ik heb een aantal oorzaken uitgezocht en heb daarbij tips gevonden die je kunt uitvoeren om zo min mogelijk rugpijn te krijgen door je werk. Voorkomen van rugpijn is namelijk altijd beter! Het kan maar zo zijn dat je anders een bezoekje moet brengen aan de fysiotherapeut.

Tip 1: Blijf normaal bewegen als je al rugpijn hebt

Het is mogelijk dat je al rugpijn hebt. Je kan dan krampachtig gaan bewegen doordat je bang bent voor de pijn en dat de pijn erger wordt. Het is belangrijk om er op te letten dat je normaal blijft bewegen omdat de pijn anders alleen maar toeneemt! Blijf ook al je normale activiteiten uitvoeren want anders gaat de spierconditie achteruit en kun je ook meer pijn krijgen.

Tip 2: Probeer stress weg te nemen

Rugpijn komt vaak voort uit stress. Probeer zoveel mogelijk de stress te verminderen omdat hierdoor de spanning in de spieren toeneemt. Zodra spieren niet goed meer kunnen ontspannen gaan ze pijn doen. Ook de conditie van de spieren gaat dan achteruit én er is een groot risico op overbelasting.

Tip 3: Zit en til op de juiste manier

Als je een baan hebt waarbij je veel op één plek zit, of juist veel moet tillen, heb je ook snel kans om last te krijgen van rugpijn. Zit je vaak? Let er dan op dat je op de juiste manier zit. Buig niet te ver voorover en beweeg regelmatig even, door bijvoorbeeld een nieuw glas water te halen. Til je veel? Let op dat je vanuit je benen tilt en niet vanuit je rug. Dit helpt al heel veel om overbelasting te voorkomen.

Heb je toch last van je rug gekregen?

Uiteraard is het mogelijk dat je al last hebt van je rug, of al op de juiste manier probeert te zitten en te bewegen maar dat je alsnog rugpijn krijgt. Het is dan aan te raden om langs een fysiotherapeut te gaan! Deze kan je weer helpen om de rugpijn te verhelpen maar voorkomen is beter dan genezen! Een aantal opties voor goede fysiotherapeuten zijn Snel Herstel Fysiotherapie of Fysiocentrum Sengers. Hier kun je goed terecht voor het genezen van de rugklachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *